HTML

Friss topikok

Rovatok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A Filmvászon Rémei

Filmekről írunk kritikákat. Lehet a film új, régi, rossz, jó mi elmondjuk róla egyéni véleményünket.

Címkék

Linkblog

Saw 3D - Fűrész 3D (a.k.a. Fűrész 7)

2010.11.21. 19:00 :: Aleka

Mindenki, aki egy kicsit érdeklődik a horrorok iránt, hallhatott a Fűrészről. Sokan úgy ismerik, mint a legbrutálisabb horror filmet, ami részben igaz, az utóbbi részekre leginkább. A Fűrész legelső része, egy alacsony költségvetésű, többnyire ismeretlen színészekkel operáló film volt, amit az akkori Sundance Film Festivalon mutattak be. A film sok elemet kölcsönzött, a klasszikus Hetedik című remek horrorból, de ezeket át is alakította. A történet alapjaiban eltért az átlag horroroktól. Nem volt itt szó ijesztgetésekről, értelmetlen zombi ölésekről, annál inkább a történeten és annak sejtelmességén volt a hangsúly. Az emberi bűnöket vették alapul, valamint egy sorozat gyilkost és csapdákat. A film aztán egész jól produkált és jó visszhangot is mutatott, úgyhogy kétségtelen volt a folytatás. Ami ismét megmutatta, hogy milyen a jó Fűrész. Az egész más volt, mint elődje és egy teljesen új "játék-sablont" mutatott be. Rá egy évre jött a Fűrész 3 és már mindenki ismerte a "fűrészi-elemeket", a Végső Csavart, ami rendkívüli minőségű és a "Hello, Zepp" című zenét(saw theme). A harmadik rész már rosszabb értékeléseket kapott, pedig próbálkozott ismét egy új játék-sablonnal, de sajnos tényleg tetten érhető volt a "rókabőr-effektus". Ekkor Darren Lynn Bousman kiszállt a készítésből és évről évre jöttek a Fűrész rosszabb részei. A már ismert játék-sablonok használata még unalmasabbá, még egyhangúbbá tette a következő részeket és a Fűrész, igazán csak a 6. résszel talált magára(egy elég izzadságszagú, kevésbé ütős csavarral megspékelt résszel). Idén aztán nagyot robbant a hír, hogy jön a hetedik rész, amit 3D-vel mutatnak be. Mielőtt viszont leírnám véleményemet, ideidéznék pár ígéretet. "A csapdák életre kelnek.", "Minden értelmet nyer", "Fűrész minden munkája idevezetett" és végül "UTOLSÓ FEJEZET." 

A filmről nem egyszerű véleményt írni, főleg nekem nem, ugyanis én nagy Fűrész rajongó vagyok és nagyon vártam a hetedik részt. A film felemás minőséget nyújt és senki nem fog vele teljes mértékben megelégedni. Pozitív és negatív tulajdonságai bőven vannak, nem is tudom hol kezdjem. Talán legjobb lesz, ha az első jelenetnél. A legelső csapda szakít a hagyományokkal és egy áruház közepén lép működésbe. Bár nincs túl bonyolítva a szerkezet és bőven meg lehet tőle változni, azért az ilyen mértékű eltérés a hagyományoktól szerintem túlzás. És az, hogy eltér a hagyománytól, a legtöbb csapdára igaz. A csapdák most sokkal kegyetlenebbek, néhány, pedig borzasztóan túlbonyolított és felesleges. A kerettörténet viszont új. Bobby Dagen egy magát Fűrész-csapda túlélőnek hazudó, pénzhajhász kiad egy DVD-t, amiben szerepelni fognak Jigsaw csapdáinak túlélői. Ez tényleg egy ötletes kis történet, de semmiképp sem illik a Fűrész részek közé. Elvileg Bobby már elég régóta gyűléseket szervez a csapdák túlélőivel, de mi mégis csak most látjuk ezt először. Ráadásul az egész nincs eléggé kibontva, a flashbackek, amiket ezzel kapcsolatban látunk pusztán időhúzásra jók és feleslegesek. Ezek után sejthető, hogy a csapdákon most Bobby fogja végigküzdeni magát. A történet itt nem csak hasonlít, de ugyanaz, mint a hatodik rész. Egy karakter végigmegy több csapdán, ahol meg kell mentse ismerőseit, barátait, munkatársait. A film persze nem csak egy szálon fut, viszont a másik szál is ugyanennyire ötlettelen. Hoffman(Fűrész utódja) túléli a medve csapdát és Jill(Fűrész özvegye) nyomába ered. Az egész szál tulajdonképpen egy hosszúra nyújtott monoton ismétlődés. Hoffman hagy egy üzenetet, hogy kéri Jillt, a detektív visszautasítja, majd ugyanez megismétlődik és közben azon szenvednek, hogy Jillt minél nagyobb biztonságba helyezzék. De persze minket leginkább valami más izgat, méghozzá az, amit annyira hangoztattak, hogy Doktor Gordon visszatér. De hiába váruk, ezt is elszúrták. Doktor Gordon nagyon keveset szerepel, csak a végén válik "fontossá". Ezekután láthatjuk, hogy minden jól sikerült elemét elbaltázták a készítők. Most már csak a nagy Végső Csavar, a nagy megvilágosodás és a végső terv mentheti meg a filmet. A következő bekezdést, csak az olvassa el, akit nem érdekel a Fűrész vagy aki látta már, a többiek ugorjanak az azutánira.

Tehát már csak a Végső Csavar menthet meg minket. Ki kell ábrándítsak mindenkit, a hatás elmarad. Egy Zs-kategóriás akcióba is nehézkesen beleférő rambojelenettel Hoffman végez a fél FBI-al és ráteszi a medvecsapdát Jillre. Majd kimegy a székházból, felrobbantja Fűrész raktárát és megöli az utána nyomozó detektíveket. Ekkor megszólal a jól ismert zene és Hoffmant pár disznó állarcos leüti és elkapja. A főnökük, pedig Doktor Gordon. Ezek után láthatjuk, ahogy egy fan-theory életre kell előttünk, méghozzá, az, hogy Doktor Gordon már az elejétől segített Jigsawnak és ő vitte véghez az orvosi szaktudást igénylő beavatkozásokat. A Fűrész zene üvölt a fülünkbe és Hoffmant bezárják a fürdőszobába. És ennyi. Kiábrándító, erre nincsen jobb szó. Az ígéretek összeomlottak, nincs itt semmiféle végső cél, nincs itt semmiféle végső magyarázat mindenre, csupán elvarrnak egy szálat, de annál többet hagynak nyitva.

És akkor még egy utolsó szó magáról a 3D-ről, ami megmentette a Fűrészt és bejuthatott a legtöbb moziba. A 3D, ha nem is a legjobb, de kritikán alulinak se mondható. Vannak jól megkoreografált jelenetek, amik direkt 3D-sek, de a legtöbbnél tényleg nem érződik semmi térhatás. És nagyon sok ziccert ki is hagytak ebből kifolyólag. "Csapdák életrekelnek." Hát nem. Szomorú, ahogy egy rendkívüli potenciállal rendelkező sorozat, a rossz irányba fordul. Hollywood felé. A történetről levették a hangsúlyt, a csapdákat helyezték előtérbe és a kevésbé jól sikerült 3D-t. És ez hiba, főleg egy Fűrésznél. Ráadásul a sok elvarratlan szál, megalapozza azt a gyanút, hogy lesz nyolcadik rész. Persze az biztos, hogy egy ideig most pihenni hagyják a sorozatot. És, hogy milyen volt a Fűrész 7? Egy közepes, de a közelmúltban kiadott részeknél többet nyújtó rész. De utolsó résznek pocsék és kiábrándító. Mindenre felkészültem, mielőtt beültem a mozi terembe, de erre nem számítottam.

10/5 

2 komment · 1 trackback

Címkék: horror 2010 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr622463725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fűrész 3D (Saw 3D) 2011.01.03. 10:35:03

Alapsztori: Egy Bobby Dagen nevű férfi maga köré gyűjti a halálos játékok többi túlélőjét, ám van egy titka, amivel a gyilkosnak újabb ötletet ad.Húzónév: Tobin Bell, Cary ElwesMűfaj: horrorTrailer ittAmire számítottam: Az első Fűrész rendben volt, a t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NostreBencus 2010.11.22. 21:07:23

10/5, te aztán kemény vagy :) de 1-etértek
süti beállítások módosítása