HTML

Friss topikok

Rovatok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Filmvászon Rémei

Filmekről írunk kritikákat. Lehet a film új, régi, rossz, jó mi elmondjuk róla egyéni véleményünket.

Címkék

Linkblog

Párbaj-Duel

2010.11.22. 21:04 :: NostreBencus

Steven Spielberg legelső egészestés, komolyabb filmje. 1971-ben készítette, 25 évesen 450 000 dollárból. A forgatókönyvet Richard Matheson írta, saját történetéből. Ebből lett a Párbaj.
Izgalmas filmdráma került ki Spielberg karmai közül. A sikeres karrirje eme film után kezdődött. A ma is nagyon ismert, híres és jó filmrenedező, akkor még zöldfülű volt, de megmutatta tehetségét.
A sztori nem bonyolult, egy szálon fut végig. Az első 5 percben csak a kamera rá van szerelve az autó orrára és látjuk, hogy halad végig a városból vidékre, miközben a rádióban egy ember számol be szerencsétlenné vált életéről. Ezután végre megjelenik egy tipikus amerikai kocsi, benne David Mannal, aki egy amerikai ügyvéd és egy megbeszélésre megy. A kietlen, forró autópályán halad kis autójával amikor feltartóztatja egy rozsdás, éppen hogy haladó tartályautót. Könnyedén megelőzi, és amikor bemegy elé, az hosszan dudál, majd nagy sebességre kapcsol, és csuklóból visszaelőzi Davidet, majd újra csigatempoval megy. Ekkor kezdődik hősünk rémálma. Sikeresen újra megelőzi a kamiont és megáll egy benzinkútnál, ahová a kamion is betér...
Ezután a rozsdás tartálykocsi egyre durvább és durvább mutatványokra kényszeríti a kicsikocsis emberkét, akinek ez az élete egyik legrosszabb napja.
Magára haragít egy egész kamionospihenőt, tönkretetet egy telefonfülkét és egyéb bajokba keveredik. Az ismeretlen sofőr nem nyugszik addig, amíg meg nem öli Davidet, akinek a feleségével való kapcsolata sem már a régi. A kamionsofőr meg játsza mások előtt az álszentet.
A feszültség elég jó, a kevés színész sem játszik rosszul, az autók jól dübörögnek és maximális sebességre kapcsolnak.
A végén pedig az eddig szelíd David megtáltasodik, és egy látványos jelenetben megküzd, a gonosz soförrel.
A néhol feszült hangulatú film rámutat a mai vezetési stílusokra, ahol néhányan megkapták a jogsit, de nem tudnak vezetni, vagy utálják, ha valaki jobb náluk.
Spielberg nem ok nélkül lett ezzel a filmmel sikeres.
Ha valaki szeretne kikapcsolódni, és egy lazább, de izgalams filmet szeretne nézni annak ajánlom, a Duelt.

10/9.1
 

Szólj hozzá!

Címkék: thriller klasszikusok 9 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr722466540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása