HTML

Friss topikok

Rovatok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Filmvászon Rémei

Filmekről írunk kritikákat. Lehet a film új, régi, rossz, jó mi elmondjuk róla egyéni véleményünket.

Címkék

Linkblog

Memento - Mementó

2011.02.27. 10:01 :: Aleka

10/9

A Memento, egy zseniális film, amiről hosszú odákat lehetne zengeni, amiről áradozni lehetne. Minden egyes eleme és porcikája egyedi. A története nagyon mély, többrétű és profin átgondolt, főleg a történetmesélés miatt. Épp ezért tényleg csak az alapokat írtam le a filmről, mert ezt látni kell és, akkor igazán tökéletes a hangulat és akkor hat az egész, hogyha nem tudsz róla mindent, hanem idővel, átélsz és megértesz dolgokat, hogy a végén a csavar még nagyobbat üssön. Emlékezz: pontozás

Leonard Shelby biztosítási nyomozóként dolgozik és teljesen átlagos életét éli, amikor bekövetkezik egy sajnálatos baleset és elveszíti feleségét, valamint a rövidtávú-memóriáját. Az előbbi egy súlyos traumát okoz nála, az utóbbi, pedig csak tovább mélyití azt és reménytelen, kilátástalan helyzetbe hozza Leonardot. A rövidtávú-memória vesztés lényege, hogy az ember mindenre emlékszik az elvesztés előttről, de utána már csak az 5-10 perccel korábbi eseményekre, majd mindent elfelejt. Ezt kiküszöbölendő, Leonard tetoválásokat, jegyzeteket ír magának és polaroid-fotót készít mindenkiről, akivel találkozik. A történet tényleg innovatív és nagyon egyedi, ez már önmagában képes lenne elérni az emberben, hogy különleges élményben legyen része, de Christopher Nolan itt nem áll meg. Ugyanis teljesen kifordítja magából az átlag cselekmény-mesélést és ezzel, mindent úgy fogunk megélni, mint Leonard. A történetet, ugyanis szenzációs módon, visszafelé meséli el. Tehát a film, a történet végén kezdődik. Így nekünk sincs fogalmunk arról, hogy ki-kicsoda a film elején kiben lehet bízni, kiben nem. És mi is, csak Leonard jegyzeteire támaszkodhatunk. A karakterek épp ezért nagyon színesek, és érdekesek, a színészi játékok is tökéletesek, nincsenek túljátszott, vagy üres szerepek. A történet és az elmesélése, egy teljesen átütő hangulatot fest a filmnek, amit tényleg látni kell és megtapasztalni. A képivilág, csendes, pasztel és két különböző idősík miatt, hol fekete-fehér, hol színes. A zene nagyon illeszkedik a cselekmény bizarrságához és a felvázolt hangulathoz. Igazából nem lehet megfogalmazni milyen zenéje van, mert leginkább csak kattanások, hanghatások, amik ritmust alkotnak. Emlékezz: értékelés.

A Following, csak a kezdet volt. Chritopher Nolan második nagy filmje az, ami igazán berobbantotta a filmvilág központjába, Hollywoodba. Ez a 2000-ben készült, zseniális Memento, ami tökéletesen méltó Nolan munkásságához. Emlékezz: tartalom.

Szólj hozzá!

Címkék: 2000 thriller 9 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr872601275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása