HTML

Friss topikok

Rovatok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Filmvászon Rémei

Filmekről írunk kritikákat. Lehet a film új, régi, rossz, jó mi elmondjuk róla egyéni véleményünket.

Címkék

Linkblog

Harry Potter 7 Part 1 - Harry Potter 1. rész

2010.12.01. 22:43 :: Aleka

J.K.Rowling angol írónő tanárként dolgozott, mígnem egyszer csak jött az ihlet és megírta minden idők egyik legsikeresebb többrészes fantasy történetét, a Harry Pottert. Az először csak könyvben megjelenő művet már annak idején is sokan megvették és a későbbiekben csak nőtt a rajongótábor. Míg nem megszületett az első film, a Harry Potter első részének cselekményét központba helyezve. Egy átlagos filmadaptáció volt, ami jól szerepelt a kasszáknál, így jött is a folytatás. Szintén egy látványos, mesés kis adaptációt kaptunk. Majd jött egy rendező csere és az egészen jó harmadik epizód, majd megint egy újabb rendező és a kissé elcsépelt negyedik rész. Végül aztán az ötödik részt David Yates, rendező kapta meg és innentől a sorozat az ő kezében maradt. De ez nem biztos, hogy épp a legjobb döntés volt, lévén, hogy Yates Potterei voltak a legrosszabbak, legalábbis azon emberek körében, akik olvasták a könyveket. Mindazonáltal bombaként robbant a hír, hogy a Harry Potter utolsó részét két részre bontják, hogy teljesen könyvhű legyen az egész és, hogy minden apró információt elénk tudjanak tárni. Hogy ez jót tett vagy ártott a szériának, mindjárt meglátjátok.

Harry Potter szempontjából vegyünk két embercsoportot. Akik olvasták és akik nem olvasták a Harry Potter-könyveket. Ez igen fontos volt az összes Harry Potter-filmnél. Ugyanis az adaptációk csak vizuális extraként tartoztak a könyvhöz, sosem akartak a filmek teljesen könyvhűek lenni. Így, aki teljesen érteni szeretné a Harry Potter univerzumot és szereti is azt, tegyen egy próbát a könyveknél. Viszont, aki nem olvasta őket, annak is egy kellemes kikapcsolódás és jó kis történetek a Harry Potter-filmek, mindenesetre egyes részeket kevésbé fognak megérteni. Főleg ebben a filmben. Az, hogy itt most mégis próbálnak teljesen könyvhűek lenni és ezért át is emelnek egy-két jelenetet a könyvből, nem igazán tesz jót a filmes összképnek. A sok kihagyás az előző részekben, most odavezetett, hogy a legtöbb jelenet a filmnézőnek légből kapottnak tűnik, holott a könyvben szépen le van vezetve. Persze apró, nagyon apró utalás minden elemére volt a könyvnek, a filmekben, de ehhez tényleg többször meg kell néznie a filmet, egy olyannak, aki nem olvasta a könyvet.

A rendezés, viszont most nagyon is jóra sikerült. Nem voltak idegesítő, észrevehető vágások, felesleges többször elsütött "kamera kihozások az ablakon". Helyette pörgős kameranézet, jól használt vágások és már-már profi kamerakezelés jellemezte a filmet. A képi világ is jól működött, bár az erdők néha egyhangúnak hathattak. Viszont a színes varázslatok, mindig visszahozták a változatosságot. Az egészben mégis a legnagyobbat hozta a Bogar Bard mese, ami bámulatos képi világot adott a mesének és teljesen illeszkedett a két tényező. Maga a film tempója, viszont nem lett igazán eltalálva. Bár kellően jól adagolták az izgalmakat, azok valahogy túl elcsépeltek lettek. Míg a monoton részek, irdatlan hosszú ideig untattak minket. A dráma nem mindig volt eléggé kifejtve, karakterizálva és áttekintően bemutatva. Nincs jobb szó, elcsépeltek voltak. A vicceskedések ismét idegesítően hatottak, sőt már-már kínosak, de egyik se tett túl, Harry és Hermione táncán, bár az pont olyan akart lenni, amilyen lett. Viszont a színészek miatt talán mégis inkább kínos lett, ugyanis a "legendás hármas" megint csak laposan alakított. Nem igazán élték magukat az előadásba és nem alakítottak úgy, ahogy azt ennyi év után elvárnánk. Viszont a mellékszereplők teljesen korrektek voltak. Helena Bonham Carter hozta a formáját, ahogy Alan Rickman is. És a Xenophilius Lovegood-ot játszó Rhys Ifhans, pedig kifejezetten jó volt. A Harry Potter hangulat ismét uralta a filmvásznat, az apróbb és súlyosabb hibák ellenére is, ehhez a régi részekből ismerős helyszínek és zenék is hozzásegítettek. Ami viszont zavaró lehet az a varázsigék kimondásának hiánya, a néma intések nem mindenkinek tetszenek, valakik viszont azt mondják jót tett ez a Harry Potter "akció-jeleneteinek".

A film tehát hozta az elvárt minőséget, bár vannak benne kisebb-nagyobb hibák. Az egész, viszont most sokkal szervesebben működik, mint az előzőek, bár a teljes történetet most igazán csak az olvasók fogják érteni. Úgyhogy már csak a végszó maradt. Fél év és jön a folytatás, amit már nagyon várunk, lévén, hogy az unalmas erdős-jeleneteket a töményebb varázs-akció fogja felváltani.

10/7.5

Szólj hozzá!

Címkék: kaland 2010 7.5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr432479485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása