HTML

Friss topikok

Rovatok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Filmvászon Rémei

Filmekről írunk kritikákat. Lehet a film új, régi, rossz, jó mi elmondjuk róla egyéni véleményünket.

Címkék

Linkblog

Fűrész - Saw(1)

2010.12.28. 16:23 :: Aleka

Hello, Közönség!

Szeretnék írni egy kritikát. Van ez a hírhedt széria, a 21. század legnagyszerűbb horror-sorozata, amiről biztosan sokan hallottak, jót és rosszat egyaránt. Bizony, a Fűrészről írok. A szerintem leginteligensebb horrorról, ami már-már vetekszik a régi, klasszikus horror-sorozatokkal. A mostani kritikámban a legelső részt veszem alaposan szemügyre, azt a részt, amiből a széria indult, azt a részt, ami a legborzongatóbb, legklausztrofóbikusabb Fűrész-rész. Aminek a vége alól még jó pár óráig nem tértem napirendre.

 

Két férfi ébred egy fürdőszobában, akik ekkor még semmit sem sejtenek és a Játék elkezdődik, és nem is engedi el a nézőt egy pillanatra sem. A film többnyire egy helyszínen játszódik és visszaemlékezésekkel próbál változatos lenni. A megoldás, pedig elsőre talán kissé unalmasnak tűnhet, az egész rendkivüli feszültséggel lett megáldva. Mind a tempó, mind a történet rendszere tökéletes harmonóiát ad, ami miatt el fogunk merülni a történetben és a borzongató látványban. Épp ezért lesznek egyes részek eléggé rémísztőek és felkavaróak, leginkább a csapdák miatt. A film történetén még többet dob az eredetisége, ami bár kölcsönzi a Hetedik című klasszikus elemeit, mégis hihetetlen újítással szolgál. A többnyire egy helyszín miatt, pedig szükség volt jó színészekre is. Tobin Bell és Michael Emerson szokásukhoz híven zseniálisak, de az akkoriban még ismeretlen Carry Elwes és Leigh Wannel is hatlmasat alakítanak, lévén, hogy rájuk nehezedik a film két legnehezebb szerpe. És most, hogy ezekről az elemekről írtam, illik fejet hajtani a zene előtt is, ami nagyon szervesen kapcsolódik a képi világhoz, gondolok itt főleg a végső képsor aláfestő zenéjére. És ezzel elérkeztünk a végső képsorhoz, ami büszkén vonult be a filmtörténet legjobb záróképsorai közé. Rendkivüli csavar, ami hatalmasat üt és egy jó ideig nem hagy minket felállni.

A Fűrész egy rendkivüli módon átgondolt és eredeti film, hihetetlen feszültséggel és több rémísztő jelenettel. A végére, pedig szavak nincsenek, látni kell, bár az igaz, hogyha a hatás elmúlik és jobban átgondoljuk a dolgot, vannak logikátlanságok, de ez előtt most az egyszer hunyjunk szemet. Ez tipikusan az a film, amit látni kell. Úgyhogy döntsetek most ti!

Jó vagy rossz?

Kezdődjék a film!

10/9

 

Szólj hozzá!

Címkék: horror 2004 9 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr842542144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása