HTML

Friss topikok

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Filmvászon Rémei

Filmekről írunk kritikákat. Lehet a film új, régi, rossz, jó mi elmondjuk róla egyéni véleményünket.

Címkék

Linkblog

A Nagy Lost Bejegyzés

2011.01.18. 17:46 :: Aleka

Nem régiben szert tettem a Lost Complete Collection Edition-re. És emiatt meg nosztalgia miatt is újranéztem a (nem kertelek)kedvenc sorozatomat, vagyis annak az első évadát. Ez tehát most egy rendhagyó bejegyzés lesz, amit folyamatosan ki fogok egészíteni, ha újranéztem egy évadot

 

 

A Lostról

2003-ban a high-concept, nagy költség vetésű, sci-fis, fantasys elemekkel ellátott sorozatok még nem uralták a Tv képernyőket, a jelennel ellentétben. Ekkoriban az ABC igen kevés nézővel rendelkezett és ezért régebbi ötletekhez nyúlt, hogy leporolja őket. Így került elő a Lost története, aminek legelső vázlata nem mozgatta meg eléggé az ABC igazgatójának fantáziáját. Ezért felkérte a híres rendező, executive producer, J.J.Abramset, hogy pártfogolja a munkát. Ő, pedig magával hozta Damon Lindelofot, majd Carlton Cuse-al kiegészülve teljes lett a csapat. El is kezdték készíteni a Pilotot, amit hatalmas költségvetés, majd később hatalmas nézettség és rajongás kísért. A végeredmény kielégítő lett, így az ABC fejet hajtott és berendelte a teljes évadot. Ezután a Lost egyre feljebb és feljebb lépdelt a a ranglétrán, amikor is a harmadik évad környékén elindult a leejtőn. A nézők elpártoltak a Losttól, a történet bonyolultsága miatt és mert a részek túlságosan összefüggőek voltak és az egyes, szünetek és ismétlések elvették a sorozat élvezetét. Így hát a készítők az epizódok számának csökkentése mellett döntöttek. Ám ezután újabb nehézség következett, méghozzá a forgatókönyv írok sztrájkja, ami tovább csökkentette a nézettséget. Végül aztán bejelentették, hogy a hatodik évaddal befejezik a sorozatot és végül így is tettek. A Lost ezzel egy meghatározó sorozata lett, a mai tévés kultúrának, rengeteg emlékezetes pillanattal, óriásköltségvetésű pilottal és rengeteg nézővel.

1. évad, avagy a világ legnagyobb cliffhangere.

A bombaként robbanó pilot után, elindult a Lost első évada, ami vitathatatlanul a Lost legjobb évada, még ma is. Ehhez nagyban hozzájárult az újdonság ereje és a Lost egyedi ötletei. Már az alapszituáció is igen figyelemre méltó, de a Lost készítői mégtöbbet kihoztak belőle, a rejtélyekkel. Az ember szereti a rejtélyeket, szeret rajtuk agyalni, teorizálni és közben nézni, hogyan is vezetik végig a magyarázatot a sorozatban. A Lost leginkább ezzel a rejtély-témával szerzett magának rengeteg rajongót és nézőt. Fórumok indultak, rajongói weboldalak, teorizálások, információ gyűjtögetések. És, főleg az első évadnál, szinte mindenki Lost-lázban égett. Ez lett a kibeszélnivaló sorozat, és egyben az a "kaland", amit minden hétköznapi ember hiányol az életéből és, ami izgalomra és agyalásra készteti az embert. A Lost, tehát meghatározó élmény volt, akkoriban és rengeteg alap dolgot fektetett le, amiket sok mai sorozat használ(flashbackek, rész végi cliffhangerek).

A sorozat, tulajdonképpen két nagyobb elemből állt össze, az egyik a már fentebb emlegetett rejtélyesség, ami a történethez köthető, a másik, pedig a még, akkoriban rendkivüli újdonságnak ható, flashback-rendszer, ami a karakterek részletességéhez és fejlődéséhez kapcsolódik. Ugyanis a Lost, a története mellett, a mesterien kidolgozott karakterekre is támaszkodott, akiknek hétről hétre láttuk a viselkedését, értettük a céljaikat és legtöbbször gondolataikat. És a Lost, még a karakterek felvázolásába is hihetetlen egyediséget vitt, a karakterorientált flashbackezéssel, aminek lévén megértettük, egy-egy múltbéli esemény részletezésével, hogy az adott karakter mit miért tesz. Zseniális volt még az is, hogy a flashbackek és a sziget történeései között mindig volt párhuzam, sőt rengeteg rész tartalmazott metaforákat is. Aztán eljött az évad vége, és a zárórésszel a készítők megkoronázták az évadot. A Lost már alapból jól kezelte, a részek végén levő cliffhangereket, de az évad végén, amit láthattunk, arra szavak nem voltak, jó ideig még a hatása alatt voltam és később csak annyit tudtam kérdezni, "mikor lesz már a második évad?"

A Lost tulajdonképpen azért tűnik ennyire tökéletesnek(apróbbb logikai hibák mindig is voltak, és persze nem mindenkinek jön be ez a stílus), mert mindig mert nagyot kockáztatni. Merész ötletekkel tarkította a repertoárt. És ráadásul volt egy egyedi és gondolkoztató története, valamint fejlődő karakteri, akiknek mi is értettük céljait.
 

Top 5:

5.,Pilot, part 1 - Azt hiszem nem kell magyarázkodnom, szerintem a legjobb pilot a sorozat-történelemben.

4.,Deus Ex Machina - Locke számomra az elejétől kezdve érdekes karakter volt. Ebben a részben megismerhetjük tragikus éleének egy részletét, ami súlyt ad Locke karakterének és sokkal átérezhetőbb lesz.

3.,Exodus, part 2 - A már sokszor emlegetett évad-cliffhanger miatt.

2.,The Moth - Charlie a kedvenck karakterem, Locke, pedig a legkidolgozottab és íme ők együtt, egy zseniális részt alkotnak. Az elejétől a végéig egy metafora övezi az epizódot és Locke zseniálisan játsza az irányító szerepét.

1.,The Numbers - Hurley flashback-jei, pedig a legjobbak. A Numbers hidegrázós vége és a vicces és érdekes flashbackjei miatt lett nálam az első. Meg persze Hurley miatt.

10/10 2010-12-22 18:23

2.évad, avagy a hit a tudomány ellen

2005-ben, 8 hónapnyi szünet és körömrágás után folytatódott a Lost, hogy feloldja az első évad óriási cliffhangerét. A 2.évad, pedig jött, látott és hódított. Egy ízig, vérig Lost-hangulatú évadot kaptunk, ami néhányszor többet nyújtott, mint a legendás első évad.

A legelső jelenet zseniális volt és egy az egyben azt a hangulatot keltette, amit az első évad utolsó kockái és, amit a legjobb Lost pillanatok. Innentől megalapozott volt, a második évad sikere. A folytatás aztán nem okozott csalódást, bár be kell vallani, sokkal több üresjárat és időhúzás volt ebben az évadban, mint az előzőben. De a rossz pillanatok mellet, az évad telve volt emlékezetesebbnél, emlékezetesebbekkel. És egy zseniális történettel, ami sokkal több izgalmat nyújtott, mint egy szimpla tűlélő-sztori  és bár a cliffhangerek nem lettek mellőzve, voltak rajtuk kívül is izgalmas pillanatok. A bunker kinyitásával szélesedtek a lehetőségek, hiába váltották fel a nagy felfedezéseket, kalandozásokat, nyílt tereket a feszültséget, pörgést keltő jelenetek és kisebb helyszínek. A karakterek is hozták a szokásos színvonalat és az évad, tele volt frappáns megoldásokkal, arra nézve, hogy hogyan nyújtsanak többet egy egyszerű flashback-sémánál. Az eddig észrevehető szimbólumok, metaforák és páthuzamok szintén szerves részei maradtak a sorozatnak és most egy teljesen új állandó téma is teret kapott. Ez bizony, az ellentét a hit és a tudomány között. Tulajdonképpen kezdetben egy karakter-konfliktusnak indult Locke és Jack között, de aztán teljesen átváltozott egy sorozatosan felbukkanó szimbólummá és a Lost sok eleme között ellentétet állított fel. Visszatérve a karakterekre, akik egy már említett „frappáns megoldással” kibővültek, sokat változtak. És ez a változás sokkal jobban kiemelte azt, hogy ez bizony már egy második évad és itt már többet tudunk. Nekem személy szerint Locke karaktere vitte az évadban a pálmát. Locke, aki az első évadban annyi jelentős beszédet tartott, akinek – legalábbis azt hittük – volt fogalma arról mi ez az egész. Ezt a karaktert most sokkal közelebb hozták hozzánk, elvesztette a hitét és már nem volt biztos önmagában, ezt még jobban árnyékolta a sok baljóslatú flashback. Az évadzárárs, pedig ismét keményre sikeredett, habár a cliffhanger nem volt akkora, mint az első évadban, bőven voltak csavarok és drámai pillanatok.

A Lost a második évaddal is megmutatta, mire képes. Saját maga által készített rendszerét, fejlesztette tovább és változtatta át a sorozat hangulatát, a jó irányba. Rengeteg megmosolyogtató utalást találhatunk az első évadra, valamint párhuzamokat, szintén az első évaddal. Bár volt ismét pár logikai baki és időhúzás, a Lost második évada tökéletes Lost élmény, érdekes alapfelállással és karakter-változással, bővelkedve az izgalmas jelenetekben.

10/9 2011-01-18 17:46

Top 5(hamarosan):

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat lost kedvenc

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr642532960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása